Inloggen

 

  zie startpagina

Klik voor de Wereldwinkel

Klik voor de inschrijvingen van de opvang

 

 

 

Syndicatie

Home | Blogs

Blog van caroline.persyn

Optreden met de Roeselaarse Jeugdharmonie


Proficiat aan alle zangertjes van het optreden RJH at the musicals.

Het publiek genoot met volle teugen van jullie enthousiast optreden!

Alweer een mooie herinnering om te koesteren.

Speelgoed inzamelen voor de Kerit

Foto: Foto:

Dank je wel aan alle kinderen en ouders die een stuk speelgoed binnen brachten en zo vele andere kinderen gelukkig maken

met een leuk pakje onder de kerstboom.

Kampioen in het hockey toernooi!

Foto:     Foto:

De derde graad leverde een schitterende prestatie op de hockey-wedstrijd van woensdag 13 januari

in de sporthal van Schiervelde. Nochtans hadden ze af te rekenen met duchtige tegenstanders waarbij er ploegspelers

zaten die in een hockey-club actief waren. Er werd in een toffe sfeer gespeeld en natuurlijk werd bij de bekendmaking van de kampioenen 

een triomfkreet gelanceerd met een bijpassende vreugdedans! Proficiat aan alle spelers en aan juf Gudrun voor de schitterende begeleiding.

Bezoek voor 3A

Foto

Knippen en stikken in De Ark

Foto

Orffgroepje repeteert voor Creatie@DeWerf

Foto

Op bezoek bij de dieren van Veerle Dejaeghere


Jeugdboekenweek: Op de foto met mijn lievelingsboek!

Fotograaf van dienst: Wouter Vande Velde     secretaresse: Julia Gheysens

Jozefien Decroix: Het grote prinsessenboek

Margaux Bouckaert: Een droom gaat in vervulling

Zende Hellebuck: Gillende gitaren

Fieke Rommelaere: Mega Mindy en de zuurmaker

Lotte Beyls: Suske de rat

Emiel Van De Veire: Kinder encyclopedie

Yluna Dierickx: Het grote prinsessenboek

Mona Declercq: De schone slaapster

Daan De Windt: Fantasia VIII

Baziel Nuyttens: Het grote boek van kleine vampiers van Paul van Loon

Kaat Margodt: Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam Mc Bratney en Anita Jeram

Elise D'haene: Het geheime dagboek van Colette

Meike Dely: Ule van Marc de Bel

Paulien Decroix: Party time van Hetty van Aar

Caitlin Croubels: Violetta fotokaartenboek

Lexie Depuydt: 365 moppen

Jana Tatu: Een droom gaat in vervulling

Camille Eeckhout: Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell

Luna Victor: De hobbit van J.R.Tolkien

Hannah Vanackere: De juf die buiten spelen als huiswerk opgaf

Jozefien Luyckx: De wilde pony van Gertrud Jetten

Mias Blomme: Een broek voor Let van Kristel Deweerdt en Hilde Vercruysse

Dank je wel aan alle kandidaten voor de deelname!

De jury zal beraadslagen wie voor de origineelste foto poseerde. Een verrassing ligt te wachten voor .....

Carnaval

Op woensdag 11 februari vierden we met de ganse school carnaval. Eerst mochten de zotste carnavalprinsen en -prinsessen hun animeertalent tonen op het podium in de zaal. Als beloning mochten zij allen meerijden met de mooi versierde praalwagen. Na het eten van een lekkere wafel begon de kleurrijke stoet door de straten. Vele supporters stonden langs het parcours onze feeststoet toe te juichen. Dank aan alle vrijwilligers die ons hielpen om deze voormiddag op een veilige manier te laten verlopen. Het was een leuke ervaring!

Soep op de stoep!

Warme soep. Lekker, gezond en een warm gebaar dat niet veel moeite kost. Dat is de basis van Soep op de stoep. 

Steeds meer mensen leven op of onder de armoedegrens. Ze ervaren dagelijks dat ze er niet bij horen en worden afgesloten van de meest noodzakelijke basisvoorzieningen. Met onze jaarlijkse Soep op de stoep-actie vragen we aandacht voor de armoedeproblematiek en zamelen we geld in om lokale armoedeprojecten te ondersteunen. Morgen (18/12) doen de leerlingen van het vijfde leerjaar een huis een huis verkoop in Oekene. Zet de soeppot alvast klaar! 

Fundels in de klas

 Heb je al gehoord van Fundels? Een Fundel is een e-boek voor kinderen van drie tot zeven jaar, maar het is veel meer dan een gewoon e-boek! Het verhaal wordt voorgelezen, de personages bewegen als in een tekenfilm, en achteraf kan je spelletjes spelen.

5 december De Sint komt op bezoek!


 

De Sint kwam vandaag op bezoek! Gelukkig kreeg het mysterie van de verliefde Zwarte Piet een goede ontknoping: Piet was niet verliefd op een juf of een meester, maar wel op een zéér lieve Pietemiet.

De tortelduifjes waren zo gelukkig toen ze elkaar terugvonden. In elke klas werden ze verwend met een leuke verrassing: een liefdesketting, een lekkere hartenpannenkoek, versierde hartjes, een hartentafelkleedje, leuke liefdesgedichten en -liedjes. Wat waren die twee Pieten in hun nopjes. Soms was de Sint een beetje jaloers van al de aandacht die deze keer naar de Pieten ging, maar toch was hij zéér tevreden, want nu was zijn trouwe Zwarte Piet ook weer heel gelukkig! De Sint heeft nog enkele drukke dagen voor de boeg. We wensen hem het allerbeste en een veilige terugreis! Dag Sinterklaas, dag Zwarte Piet en Miet, tot volgend jaar!

Startviering Welzijnszorg: Zeker vast?


Vandaag startten we het project 'Zeker vast?', het thema van Welzijnszorg. Via een verhaal in de klas leerde Robby Lorena kennen. Lorena leeft in armoede en de leerlingen leerden dat niet iedereen zomaar kan genieten van de sociale voorzieningen. Sommige mensen hebben een paraplu met vele gaten.

Wil jij een paraplu-mens zijn? 

1. Een paraplu kan ook een uitnodiging zijn. Er is makkelijk plaats onder voor twee. Je gaat even samen op weg. Je deelt de beschutting tegen regen en wind.
Nodig jij iemand uit onder jouw paraplu? Wil jij kijken en zien wie in de kou staat? Mensen die leven in armoede.  Mag die mee onder jouw paraplu?

2. Een paraplu kan ook dienen om onder te schuilen en even stil te vallen, heel even, elke dag… Dat deden wij ook vandaag. Stilvallen bij de adventskrans en bij/onder de paraplu… Je afschermen van alle drukte en even stil worden…Het eerste adventskaarsje werd aangestoken.

Schoolwekker: 'Wakker voor vrede'

In de maand oktober kregen we van de werkgroep pastoraal een 'naakte' houten wekker. Onze opdracht was om er een eigen schoolwekker rond het thema 'Wakker voor vrede' van te maken.

Elke klas zocht naar ideeën en het eindresultaat werd een verzameling van de beste ideeën uit verschillende klassen.

De handen verwijzen naar de vrede doorgeven, zoals we dat ook in de kerk wel eens doen. Of naar de handdruk wanneer we elkaar willen vergeven en het weer goed willen maken. Er is een bruine en een blanke hand te zien, vrede met de mensen van over de hele wereld.

De 'witte' vredesduif kreeg  stippen in alle kleuren van de regenboog. Elke leerling werd uitgenodigd om daaraan mee te werken. Je mocht je vingerstip komen zetten wanneer je overtuigd was om actief aan de vrede te willen werken: in de klas, op school, thuis, in de sport, ... Sommige leerlingen hebben er wel wat over getwijfeld of ze deze opdracht konden waarmaken, maar toch heeft iedereen zijn vingerafdruk op de duif gezet!

De blije mensen is een ideetje vanuit de kleuterklassen. Wanneer je vrede in je hart draagt, straal je dit ook uit naar de buitenwereld met een blij gezicht. Zo maak je andere mensen ook gelukkig;

En natuurlijk mochten de poppies of de klaprozen niet ontbreken, het kiemkrachtige plantje dat symbool staat voor de eerste wereldoorlog: dat de vrede het steeds mag winnen boven de oorlog!

Daarom heeft onze vredesduif nu eens geen olijftakje maar een klaproos in haar bekje.

Diamantactie

Onze school won de prijs van de Diamantactie en mocht met 15 leerlingen op woensdagnamiddag 1/10 naar De Spil. We werden getrakteerd op een voorstelling van het theatergezelschap 'Petatje' en daarna kregen we nog een lekker drankje en een ijsje. We mochten ook een hoofdprijs meenemen: een gratis activiteit met gids voor één klas in het bezoekerscentrum 'De Gavers' in Harelbeke.

Welke klas met deze prijs gaat lopen is op dit moment nog een groot vraagteken. Misschien de klas die het grootste aantal pannekoeken verkocht in het lager?

We sluiten het schooljaar feestelijk af.

 

Het schooljaar werd feestelijk afgesloten met een gezellig samenzijn. Juf Riet werd voor haar pensioenviering nog eens extra in de kijker gezet.

Zo vertelde ze heel wat verhalen over haar schoolloopbaan van vroeger tot nu. Het werd een zeer aangename avond met inbreng van de collega's en 

een aantal mensen uit de vriendengroep van juf Riet. Een 'Laatste groet' met blijvende herinneringen....

De Roeselaarse Jeugdharmonie (RJH) stelt zich voor...

 

Een enthousiaste groep jonge mensen van de Roeselaarse Jeugdharmonie bracht een voorstelling op school.

Zo leerden de kinderen van dichtbij de verschillende instrumentengroepen beter kennen zoals de houtblazers, koperblazers, slagwerk.

Bij de familie van de klarinetten zien we daar een zéér bekend gezicht: Fiebe Wullaert! Proficiat met je optreden. Je deed het schitterend!

Op het einde was het fijn om mee te dansen op de tonen van de gangnam-style!

Afscheid van juf Riet met de kinderen

 

De leerlingen namen afscheid van juf Riet. Er werden opdrachtjes voorbereid rond de dieren van de axenroos.

Zo kon juf Riet volgzaam zijn als een kameel, fier zijn als de pauw, weerstand bieden als de steenbok, genieten als de poes .... 

Afscheidsmoment van juf Ann-Sofie Langsweirt

 

We namen op donderdag 26 juli met de ganse school afscheid van een fijne collega! 

We zullen je missen Ann-Sofie en wensen je het allerbeste in je nieuwe school!

De Ark's got talent: vrij podium

Het vrij podium was opnieuw een groot succes! Er traden heel wat talentjes op: schitterende dansers, lenige turnsters, ritmische rope-skippers, indrukwekkende acrobaten, gewaagde break-dancers en ontroerende zangeresjes konden het jeugdig publiek boeien. Dank je wel voor al jullie voorbereiding en een dikke pluim voor de leerlingenraad die alles goed organiseerde.

 

 

 

Laatste dag werken met de mindstorms

Gedurende enkele weken konden de leerlingen experimenteren met de LEGO MINDSTORMS. Bij een eerste activiteit was het uitzoeken hoe hij gebouwd moest worden volgens plan. Daarna werden de leerlingen uitgedaagd om de robot enkele opdrachten te laten uitvoeren waarbij er geprogrameerd moest worden. Hierbij moesten ze beroep doen op hun logisch denken en hun wiskundig vermogen: hoe snel mag de robot vooruit, welke richting moet hij uit, wanneer moet hij draaien, hoe gaat die hefarm omhoog en omlaag ... Vele leerlingen vonden het plezant om deze experimenten uit te testen.

Sound of movies

 Zondag hadden we met ons schoolkoortje een eerste repetitie met de Roeselaarse Jeugdharmonie voor het filmconcert 'Sound of music'. Meezingen met een echt jeugdorkest was voor vele kinderen een eerste ervaring. Zo dicht zitten bij al die verschillende instrumenten, daar heb je niet elke dag de kans toe. En dan moet je nog eens zien wat voor toeren en tekens die dirigent alemaal doet!

De eerste repetitie viel goed mee. De volgende repetitie is op woensdag 9 november in de OCAR, en dan .... het eerste concert op donderdag 10 november, en er volgt nog een tweede op zaterdag 12 november. Een echte aanrader, ook voor kinderen die niet meezingen. Het wordt genieten van zang, muziek en beeld.

Kaarten mag je aanvragen op carolinepersyn@telenet.be

volwassenen €7 /  kinderen €5

 

 

MS-liga voor de tweede en derde graad.

Op vrijdag 29 oktober kregen de tweede en derde graad bezoek van een afvaardiging van de MS-liga. Een MS-patiënt kwam,aan de hand van een stripverhaal, in de klassen vertellen over het ziektebeeld van MS, hoe ermee geleefd wordt en wat de omgeving kan doen voor een MS-patiënt.

Na afloop van deze informatieve les namen deze 130 leerlingen het engagement om een leesmarathon te houden. Concreet betekent het dat ze zich engageren om vier weken lang boeken te lezen die ze laten sponsoren. Een sponsor bepaalt zelf –vooraf- hoeveel cent hij per gelezen boek sponsort. Na afloop betaalt de sponsorhet bedrag (b.v. 20 boeken aan vijf cent = 1 euro) aan de leerling die hetgeld meebrengt naar de klas. De titularis van de klas gaat na of de boeken effectief gelezen werden. Uiteraard komt de opbrengst van dit engagement volledig ten goede aan de MS-liga. Zo slaan de kinderen trouwens ook drie vliegen in één klap: leesbevordering, sociaal engagementen cognitieve vorming. Want is boeken lezen niet een van de belangrijkste (en tegelijk ontspannende én spannende) vormen van kennis en inzichten vergaren? We zijn blij dat onze kinderen deze kans krijgen om zich voor dit goede doel in te zetten. (uit de Arkkrant oktober 2010)

VDAB doe-dag voor het zesde leerjaar

Op donderdag 28 oktober gingen we naar de DOE-dag van de VDAB in Beveren. We vertrokken om 9u00 's morgens.
 
We kwamen aan bij de VDAB en werden er vriendelijk ontvangen. We mochten onze jassen in de vestiaire dumpen. En degene die moesten konden naar het kleinste kamertje. Toen werden we begeleid naar de refter, er waren nog twee andere klassen. We kregen er een toespraak over het doel van de VDAB en werden nadien in groepjes verdeeld.
Iedereen in onze klas zat in een groepje waar alleen kinderen van onze klas inzaten. Ik zat in de groep met al de jongens en een paar meisjes. Onze eerste opdracht was om de gang te reinigen met de schrobzuigmachine, maar eerst moest de gang geswifferd worden. Toen ging de schobzuigmachine aan, en daar ginge we. In mijzelf dacht ik: 'pedaal naar beneden, trekker naar beneden, knoppen indrukken en water aanzetten.' En dat allemaal om de machine aan te zetten. Nu rijden maar... Plankgas mocht echter niet. Na één rond was ik klaar.
We gingen daarna naar de volgende opdracht. Ramen lappen. Eerst wat uitleg, waaruit we heel wat bijleerden bvb. afwasproduct gebruiken als zeepmiddel.
Om het raam nat te maken hadden we een inwasser nodig, een spons voor de kantjes en een normale trekker om te drogen. En we mogen de microvezeldoek niet vergeten. Die dient om de restjes water af te vegen. Toen kwam het hoger niveau: het hoge raam. Daar hadden we een telescoopstok voor nodig. Het principe bleef hetzelfde, maar nu moest alles op de stok worden gemonteerd. Klaar is kees! Het was voorbij, en ook uit deze opdracht heb ik wat bijgeleerd.
Patronen tekenen was opdracht drie. Eerst terug wat uitleg, en dan aan de slag met de computer. Met een blanco blad moesten we beginnen. Daarop een rechthoek. De knopen en de knipjes aanduiden, alsook de punten voor de drukknopen. Klaar. We kregen te horen dat het patroon tekenen het hartje van een textielbedrijf is. Voor een korte pauze moesten we ons naar het refterje begeven. Een mandarijntje, een cola en een koekje gingen vlot naar binnen na al wat we al gedaan hadden.
Na de pauze zijn we direct gaan stikken. En wat we stikten was een GSM-zakje! Dat ging me nog redelijk vlot af, ik kreeg zelfs felicitaties voor mijn zelfstandig werk.
Eerst plooien aanbrengen, die stikken, dan drukknop aanbrengen. Nog eens plooien aanbrengen, terug stikken. Nu nog het onderste deel van de drukknop bevestigen. Daartussen ook nog insnijden. De laatsten waren nog bezig en toen had iemand per ongeluk te hard op de pedaal gedrukt en zijn naaimachine sloeg tilt. De meeste naaisters die aanwezig waren moesten een lechje onderdrukken. Hijzelf kon er ook mee lachen.
Uiteindelijk opdracht vijf: strijken! 'Lap', dacht ik. Maar eigenlijk viel dit nog mee. Alles wat we hadden gestreken kregen we mee: een zakdoek, een handdoek.
Als kroon op het werk kregen we nog een diploma.
Daarna gingen we eten in een 'echt restaurant' in de buurt. Er werden frietjes, hamburger of frikandel of spaghetti geserveerd met een drankje en een ijsje als dessert. Er was veel ambiance aan tafel, en jammergenoeg liep het ten einde en moesten we terug naar school.
Het was een zeer leerrijke en boeiende activiteit.
(geschreven door Louis Derluyn)